Zee Boerderij IJmond
 
 
 
zeewier 1.png
 

 

waarom

Onze dagelijkse bezigheden, de industrie en intensief vervoer over water zorgen voor grote uitdagingen wat betreft de water-, lucht- en milieukwaliteit in de zeehaven van IJmuiden. Stichting Zee Boerderij IJmond zet zich in voor een schonere zeehaven door onderzoek te doen naar de filterende werking van kleinschalige zeewierkweek in de zeehaven van IJmuiden.

Zeewier heeft namelijk een grote filterende werking en haalt hierdoor fijnstof, NOx, nutrienten en metalen uit het water. Daarnaast zet het, zoals alle loofachtige, CO2 om in zuurstof en gaat het dus de verzuring van de zee tegen.

 
 
 
collages site zeeboerderij kaart-02.png
 

 

waar

Waarom doen we dit juist in IJmuiden? Zeehaven IJmuiden is een gebied met een grote tegenstelling. Aan de ene zijde veel natuur, zee en strand en aan de andere zijde juist zware industrie en intensieve scheepvaart. Dit wreekt zich op de kwaliteit van het water. Daarom is juist dit havengebied uitermate geschikt voor het aanbrengen van een biofliter van zeewier.

Op drie verschillende locaties in Zeehaven IJmuiden zullen kleinschalige kweekinstallaties geplaatst worden. Deze locaties bevinden zich aan beide zijden van de pier en voor het forteiland. Op deze manier komt zoveel mogelijk water in aanraking met de filterende werking van het zeewier, voordat het de Noordzee op stroomt.

 
 
collages site zeeboerderij constructie-03.png
 
 

   

hoe

Het zeewier wordt gekweekt aan speciaal hiervoor ontwikkelde constructies. Deze bestaat uit 2 ankerpalen die in de zeebodem verankerd zijn. Tussen deze palen zijn lijnen gespannen die drijvend worden gehouden met boeien. De lijnen kunnen met eb en vloed mee bewegen langs de palen waardoor het zeewier altijd in het water drijft.

Aan de horizontaal gespannen lijnen, die op het water drijven,hangen touwen van ongeveer 2 meter lang. Hieraan worden de kleine zeewiersporen bevestigd, om vervolgens in enkele maanden te groeen tot oogstbaar zeewier.

 
 
collages site zeeboerdeij construcite 2-04.png