Zee Boerderij IJmond
 
 
 
zeewier 1.png
 

 

waarom

Zee Boerderij IJmond heeft als doel gevolgen van milieuvervuiling en klimaatverandering tegen te gaan met inzet van zeewier kweek. Wij streven naar het behoud van de Nederlandse natuur en haar wateren zodat generaties na ons er nog van kunnen genieten. Wij willen een natuurlijk alternatief bieden voor oliebased producten en onderzoeken in onze studio nieuwe mogelijkheden voor innovatieve producten op basis van zeewier als duurzame grondstof.

Met de Zee Boerderij en bijbehorende innovaties geven wij een voorbeeld hoe ondernemers in zeehaven regio’s kunnen samenwerken met de natuur zonder deze aan te tasten. Tevens leren we de omgeving anders naar de zee te kijken en stimuleren we duurzame maritieme bewustwording.

 
 
 
collages site zeeboerderij kaart-02.png
 

 

waar

Waarom doen we dit juist in IJmuiden? Zeehaven IJmuiden is een gebied met een grote tegenstelling. Aan de ene zijde veel natuur, zee en strand en aan de andere zijde juist zware industrie en intensieve scheepvaart. Dit wreekt zich op de kwaliteit van het water. Daarom is juist dit havengebied uitermate geschikt voor het aanbrengen van een biofliter van zeewier.

Op drie verschillende locaties in Zeehaven IJmuiden zullen kleinschalige kweekinstallaties geplaatst worden. Deze locaties bevinden zich aan beide zijden van de pier en voor het forteiland. Op deze manier komt zoveel mogelijk water in aanraking met de filterende werking van het zeewier, voordat het de Noordzee op stroomt.

 
 
collages site zeeboerderij constructie-03.png
 

 

hoe

Het zeewier wordt gekweekt aan speciaal hiervoor ontwikkelde constructies. Deze bestaat uit 2 ankerpalen die in de zeebodem verankerd zijn. Tussen deze palen zijn lijnen gespannen die drijvend worden gehouden met boeien. De lijnen kunnen met eb en vloed mee bewegen langs de palen waardoor het zeewier altijd in het water drijft.

Aan de horizontaal gespannen lijnen, die op het water drijven,hangen touwen van ongeveer 2 meter lang. Hieraan worden de kleine zeewiersporen bevestigd, om vervolgens in enkele maanden te groeen tot oogstbaar zeewier.

 
 
 
zeeboerderij 3-04.png