about

Zee Boerderij IJmond is opgericht door drie enthousiastelingen die elk in hun eigen vakgebied betrokken zijn bij duurzaamheid. Samen vormen zij het bestuur van Stichting Zee Boerderij IJmond. Ze stellen zich elk kort aan je voor

RWF_6052 (1).jpg

Berthine Bruijnooge

Zee Boerderij IJmond ben ik begonnen vanuit een diepgewortelde liefde voor de zee en duurzaamheid. Ik ben opgegroeid in Zeeland, dicht aan de kust en in een omgeving die altijd het beste voor heeft met de natuur. Vanuit deze achtergrond ben ik afgestudeerd  op de Willem de Kooning Academie met een duurzaam ontwerp voor een boerderij op zee. In dit ontwerp wordt niet alleen zeewier en vis in een gesloten kringloop gekweekt, maar is ook plaats voor educatie en bewustwording. Duurzame projecten slagen namelijk naar mijn inzien pas als ze zowel groot- als kleinschalig opgezet worden. Dit project vormde de aanleiding voor mijn betrokkenheid bij Zee Boerderij IJmond. In het dagelijks leven ben ik een zelfstandig ontwerper wiens passie het is om onderzoek te doen naar duurzame, vernieuwende thema’s binnen het ruimtelijk ontwerpen. 

RWF_6053 (1).jpg

Nikki Spil

Ik ben een geboren en getogen Noord-Hollander. Van jongs af aan ben ik ieder weekend in de duinen en op het strand te vinden. Het is dan ook niet gek dat ik een voorliefde heb voor duurzaamheid en natuur. Tijdens mijn opleiding aan de Willem de Kooning Academie heb ik mijn kennis over Sustainablity en Biomimicry kunnen verbreden en hand-on kunnen ervaren wat de noodzaak van deze wetenschappen is in het ontwikkelen van nieuwe producten en design. Na mijn afstuderen heb ik mijn focus verlegd van het creëren van nieuw design tot het ‘behouden van’. De opzet van de Zee Boerderij is een van mijn grootste dromen. Het inzetten van de boerderij als bio filter van het water om vervolgens nieuwe grondstoffen te creëren bied oneindig veel kansen. Ik zal mij binnen de organisatie niet alleen ontwikkelen als ontwerper en architect, maar ook een bijdrage geven aan de lokaal- duurzame bewustwording. Van het laatste punt word ik het meest enthousiast.

RWF_6046 (1).jpg

Sjoerd Laarhoven

Ik ben opgegroeid in Uitgeest waar ik van jongs af aan veel op het platteland te vinden was en klusjes uitvoerde bij agrarische boeren in de omgeving. Ik ben een fervent surfer en mede daarom veel te vinden nabij de stranden van IJmuiden en Velsen Noord. De omgeving van zeehaven IJmuiden ken ik als geen ander. Na mijn studie duurzame stedenbouw en milieukunde aan de hogeschool Utrecht heb ik veel gereisd en kwam daar in aanraking met het fenomeen zeewier als bron voor voedsel. Ik heb duurzaamheid hoog in het vaandel staan en volg de klimaatdebat ontwikkelingen op de voet

Zeewier heeft zoveel mogelijkheden dat ik gemotiveerd ben om deze duurzame kennis te delen en tot uitvoering te brengen in onze prachtige haven van IJmuiden. Mijn persoonlijk doel is om milieuvervuiling en klimaatverandering te reduceren door het water in en nabij het zeehavengebied van IJmuiden te filteren. En vervolgens iets te doen met aanwezige reststromen om zoduurzame bewustwording in de regio IJmond bij organisaties, bewoners en recreanten te vergroten.